Krízis vagy válság? 3. rész- Munkavállalói oldal

2020.07.16

Munkavállalóként van egy megszokott napi, heti rutinja az egyéneknek. Mindenkinek van egy saját kialakított napirendje, amelyben a munkavégzés mellett megjelennek a szociális szükségletek is, pl: evés, másokkal való kapcsolattartás, kommunikáció stb. A szociális érintkezés nagyobb része személyesen, élőben zajlik. A napi rutin kialakításához csak a kereteket adja a munkáltató, vezető, a többiben a "kontroll, lehetőség" a munkavállaló kezében van (beosztástól függően természetesen változik, hogy milyen nagyok vagy épp szűkebbek ezek a keretek).

Mi történt a munkavállalókkal az elmúlt hetekben? S ne feledjük minden vezető munkavállaló is (kivéve a vállalkozókat), de nem minden munkavállaló vezető.

Óh, milyen szuper lesz végre otthonról dolgozni. Kicsit több időm lesz pihenni, hiszen nem rohanok most sehova, megspórolom a munkába járás idejét a költségéről már nem is beszélve. Többet lehetek a családommal együtt, végre nemcsak este látom a gyermekeimet. Ezek voltak az általam legsűrűbben hallott mondatok az első hetekben.

Aztán elkezdett ez szépen lassan átalakulni, amikor már elkészült a 3 éve tervezett kerítésfestés és a nyílászárót is kicserélték, sőt már a lakás is tiszta volt. A szülők igyekeztek tanárként és tanítóként is helytállni és az iskolai oktatást "mélyebbről", egy másik nézőpontból ismerték meg. A család megszokott élete teljesen felbomlott és átalakult, hol jobban, hol kevésbé örültek ennek. S a lelkes home office-os csapattagjaink már így nyilatkoznak: "Látjuk egymást a hetente vagy naponta megszervezett online megbeszélések során, de ez nem olyan". Hiányoznak a közös ebédek, szünetben történő beszélgetések, a társas közeg. S a végére eljutottunk oda, hogy már annak a kollégának is örülnének, aki korábban idegesítő volt.

S megtörténik ugyanez visszafelé is. Nagyon örülök neki, hogy végre visszaköltözünk az irodába, de az első hét után azért ezt a home office dolgot igazán bevezethetnénk, rendszeressé tehetnénk.

B verzió: az én életem kevéssé változott, mert ugyanúgy bejártam dolgozni, mint korábban, csak most sokkal kisebb volt a forgalom, úgyhogy gyorsabban. Sajnos hallottam róla, hogy most cég elbocsájtásokba kezd, de remélem, engem ez nem érint. Biztos nem engem fognak elküldeni.

S mi zajlott a vezetőkben? Folytatom...